فروردین ۱۴۰۳

گزارش رویداد «حکمرانی جهانی اینترنت در آیینه اتحادیه بین‌المللی مخابرات (ITU)»

رویداد «حکمرانی جهانی اینترنت در آیینه اتحادیه بین‌المللی مخابرات (ITU)» توسط آزمایشگاه داده و حکمرانی و با همکاری سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی و خانه اندیشه‌ورزان برگزار شد.

به همت آزمایشگاه داده و حکمرانی و با همکاری سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی، رویداد «حکمرانی جهانی اینترنت در آیینۀ اتحادیه بین­المللی مخابرات (ITU)» در روز چهارشنبه مورخ ۲۹ فروردین­ماه در محل خانه اندیشه­ورزان با حضور مهندس کاووس آراسته (چهره برجسته جهانی در تعامل با سازمان‌ها و مجامع بین‌المللی و از نمایندگان سابق ایران در ITU)، دکتر حسین میرزاپور (مشاور امور راهبردی و بین­الملل وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات)، دکتر علی صانعیان (مشاور وزیر و مدیرکل بین‌الملل و توسعۀ صادرات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات) و  مهندس علیرضا درویشی (مدیرکل دفتر سازمان‌های تخصصی بین­المللی سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی) برگزار گردید.

در ابتدا احسان امینی به عنوان دبیر رویداد و مدیر پروژه همکاری‌های بین‌المللی حوزه فضای مجازی از آزمایشگاه داده و حکمرانی، به ارائۀ توضیحات مقدماتی پیرامون هدف برگزاری این رویداد در ادامۀ رویدادهای پیشین که توسط آزمایشگاه داده با موضوع مجمع جهانی حکمرانی اینترنت برگزار شده بود، پرداخت و بیان کرد که در این نشست با بررسی یک سازمان بین­المللی تخصصی دیگر در حوزۀ فضای مجازی یعنی اتحادیه بین‌المللی مخابرات (ITU) می­کوشیم به این پرسش نیز که این اتحادیه در حکمرانی جهانی اینترنت چه نقشی دارد، پاسخ دهیم.

از آن جا که ITU سازمانی است که قبل از سازمان ملل شکل می­گیرد و بعد ذیل سازمان ملل قرار می­گیرد، پرداختن به تاریخچۀ شکل­گیری آن جذاب و دارای اهمیت است؛ به همین منظور دکتر صانعیان به بیان توضیحاتی در این باره پرداختند: «در توصیف ITU باید بگویم که ITU یک فسیل زنده است در دنیای سازمان­های بین­المللی. در سال ۱۸۶۵، رؤسای تلگرافِ ۲۰ کشور اروپایی در پاریس دور هم جمع شدند و اتحادیه­ای را با هدف بحث­های مالی، هماهنگی­های فنی در کدها و تعرفه­ها ایجاد کردند. از همان زمان شکل­گیری ITU  توافق بر این شد که دبیرخانه و کارمندان سوئیسی باشند. سازمان­های بین­المللی از منظر حقوقی به  نسل اول و  نسل دوم تقسیم می­شوند. نسل اول سازمان­های بین­المللی که در قرن ۱۹ ایجاد شد، کنوانسیون­های منظقه­ای رودخانه­ها بود. نسل دوم که ITU هم متعلق به آن بود سازمان­های تخصصی بودند که از قضا تنها بازماندۀ این سازمان­ها ITU هست.»

دکتر صانعیان در قدم بعدی به دوره­های حیات ITU اشاره کرد: «دورۀ اول از ۱۸۶۵ تا ۱۹۳۴، دورۀ دوم از ۱۹۳۴ تا ۱۹۴۷ کنفرانس آتلانتا ، دورۀ سوم ۱۹۴۷ تا ۱۹۶۵ ، دورۀ چهارم ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۸ و اکنون نیز در عصر معاصرِ ITU  قرار داریم. این ۲۰ کشور که ITU را ایجاد کردند تا سال ۱۹۱۴ و شروع جنگ جهانی اول به ۴۸ کشور افزایش پیدا کرد.»

ایشان در ادامه به ایجاد رادیو تلگراف و تأثیر آن در وظایف ITU و نیز رویکرد منحصربه­فرد دولت آمریکا در تصمیم­گیری­ها اشاره کرد: تلگراف و تلفن سیمی تقریباً از یک منطق مشابه در تعرفه، مقررات و غیره استفاده می­کرد. از سال ۱۹۰۳رادیو تلگراف ایجاد شد. در سال ۱۹۲۷، تصمیم بر این شد که یک سازمان دیگر برای رادیو تلگراف تأسیس شود اما دولت آمریکا با این تصمیم مخالف بود. نکتۀ جالبی که باید به آن اشاره کرد این است که از همان ابتدای ایجاد ITU تا به امروز آمریکایی­ها یک وصله ناجور بودند، دلایل آن هم فنی بود. مخالفت آمریکا در سال ۱۹۲۷ برای تأسیس سازمانی برای رادیو تلگراف به این خاطر بود که تأسیس یک نهاد بین­المللی سفت و سخت برای رادیو تلگراف را مانع توسعه رادیویی می­دانست و بر این عقیده بود که ما فعلا در عصر انفجار رادیویی هستیم و می‌خواهیم دست نهادها و شرکت­های داخلی را برای توسعه رادیو تلگراف باز باشد. در نهایت در یک رأی­گیری بسیار شکننده­ این سازمان تشکیل شد.

مدیرکل امور بین‌الملل و توسعه صادرات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه گفت: سال ۱۹۳۲، درکنفرانس مادرید تصمیم بر این شد که رادیو تلگراف با تلگراف و تلفن ادغام شود و یک توسعۀ سریع اتفاق افتاد اما متأسفانه جنگ جهانی این توسعه را با اختلال مواجه کرد. با اضافه شدن رادیو تلگراف ثبت فرکانسی هم به وظایف سازمان اضافه شد و بعد به مرور به این نتیجه رسیدند که فقط فرکانس­هایی که استفاده می­شود را نباید ثبت کرد چرا که اگر بعداً دو کشور شروع  به استفادۀ  هم‌زمان از یک فرکانس می­کنند و این باعث ایجاد تداخل هنگام ثبت می­شود. به این ترتیب کشورها باید فرکانس­هایی هم که در آینده قرار است استفاده شود، ثبت کنند. آمریکا با این ادغام هم مخالف بود چون تلگراف و تلفن آمریکا به بخش خصوصی تعلق داشت و می­گفت من نمی‌تواتم تعرفه تحمیل کنم، دست بخش خصوصی تنگ خواهد شد و دچار مشکل می­شویم. به این ترتیب این ادغام به شرطی اتفاق افتاد که این عوامل خصوصی هم بتوانند در یک جمع مشورتی در کنار  ITU قرار بگیرند.

  وی افزود: کار  ITUبه دلیل وجود دبیرخانه سوئیسی­اش در دورۀ جنگ جهانی اول و دوم متوقف نشد بلکه مکاتباتی نیز توسط دبیرخانه با کشورهای دیگر صورت می­گرفت و مطالعاتی نیز انجام می­شد. البته بعدها توافق شد که دبیرخانۀ ITU نیز بین­المللی باشد. ولی مشکلی که جنگ جهانی دوم ایجاد کرد و باعث  تداخل و آشفتگی در ثبت فرکانس­ها شد، لزوم اینکه ما باید به یک روش منظم و قانون‌مند ثبت فرکانس برگردیم را بیشتر کرد، به عبارت بهتر ضرورت وجود ITU را بیش از پیش مشخص کرد.

دکتر صانعیان سپس به دورۀ حیات ITU  پس از جنگ جهانی دوم پرداختند: در سال ۱۹۴۵-۱۹۴۶ سازمان ملل تقریباً شکل گرفته بود. ۵ کشور عضو دائم این سازمان  جلسه­ای تشکیل دادند و راجع به ITU هم تصمیم­گیری کردند و خط مشی­هایی هم برای ITU توافق شد که  ITU به عنوان یک سازمان تخصصی باقی بماند اما رابطه­ای با این سازمان جدیدالتأسیس یعنی سازمان ملل برقرار کند.

مشاور وزیر ادامه داد: کم کم در سال ۱۹۶۵ عصر فضا هم شروع شد و وظیفه­ای جدید یعنی مدیریت تخصیص مدارها و ماهواره‌های مستقر در آن به ITU محول شد. در دورۀ بعدی در کنفرانس­ نایروبی دوباره بحثی راجع به استانداردسازی به‌طور کلی و نقش بخش خصوصی که نیاز به یک تجدید ساختار و مدرن­سازی داشت، آغاز شد. ITU که فعلا وجود دارد و بخش های مختلف آن مانند ITU-R، ITU-T و ITU-D و نهاهای همکار و ذیل آن در کنفرانس نایروبی ۱۹۸۸ شکل می­گیرد و این آخرین تغییر ساختار کلی است. بعد از آن دعوایی شروع می­شود بر سر اینکه اینترانت چگونه به ساختار ITU  اضافه می­شود

مهندس کاووس آراسته در ادامۀ تاریخچه­ای که از ITU ذکر شد به طور تفصیلی به ساختار ITU پرداختند: ITU یک سازمان بین دولتی[۱] است بنابراین این دولت­ها هستند که حاکم بر امور ITUهستند. در حال حاضر ۱۹۳ کشور که همۀ آن­ها عضو سازمان ملل هستند، اعضای اتحادیه‌­اند که در اصطلاح  ITU، به آن­هاstate member  می­گویند؛ علاوه بر این­ها دستگاه­های تخصصی، سیستم­هایی که غیر دولتی هستند، کارشناسان سیستم­های ارتباطاتی و مخابراتی در  ITU نقش مهمی دارند. مؤسسات تحقیقاتی، مخابراتی، دانشکده­ها، آکادمی­ها و غیره امکان تحقیق بیشتری دارند و می­توانند به  ITUسرویس بدهند و جایی در آن داشته باشند، این­ مؤسسات در تقسیم­بندی دیگری به عنوان sector member نامیده می­شوند. در حال حاضر بیش از هزار sector member در ITU وجود دارد.  از حدود ۱۰-۱۵ سال قبل بخش دیگری به sector member اضافه شده که آن بخش  academiaاست. ایران جزء کشورهایی بود که از این موضوع که آکادمیا نقش بسیار مؤثری در پیشرفت و توسعۀ  می­تواند داشته باشند، به شدت دفاع کرد. دولت­ها امکانات کمتر و مشکلات بیشتری دارند که بخش­های خصوصی آن مشکلات را به این نحو ندارند، بنابراین آن­ها هم نقش مؤثری در ITU دارند. آن­ها در جلسات و بحث­ها شرکت می­کنند همچنین در اکثر موارد در تصمیم­گیری­ها مشارکت می‌کنند اما در تصمیم­گیری­های نهایی موارد حساس فقط دولت­ها هستند که تصمیم می­گیرند.

مهندس آراسته سپس به نحوۀ ادارۀ ITU پرداختند: برای ادارۀ ITU ساختاری وجود دارد که در رأس آن کنفرانسی به عنوان کنفرانس نمایندگان مختار[۲] است. این کنفرانس هر چهار سال یک بار تشکیل می­شود و کشورهای مختلف در آن شرکت می­کنند. در حال حاضر تقریبا ۱۶۵ تا ۱۷۰ کشور در آن شرکت کردند. کشورهایی که شرکت می­کنند باید دارای اعتبارنامۀ شرکت در جلسات باشند. اعتبارنامه را وزیر خارجه آن کشور باید امضا کند. وزیر خارجه همچنین باید اعضای هیئت نمایندگی را معرفی کند. در کنفرانس‌های دیگرITU  این اختیار را به وزیر ارتباطات منتقل کردند و اگر وزیر ارتباطات به جای وزیرخارجه این کار را انجام دهد مشکلی به وجود نمی­آید. علاوه بر این، کسانی که در این جلسات شرکت می­کنند برای اینکه بتوانند در این کنفرانس­ها سهمی داشته باشند باید شروط دیگری را نیز رعایت کنند، از جمله اینکه اساسنامه  ITUرا باید در مجالس قانونگذاریشان تصویب کرده باشند. تا سال۱۹۸۲، ITU  یک پیمان­نامه داشت. سال ۱۹۸۲ در نایروبی گفته شد که بعضی از موارد این پیمان­نامه ثبات بیشتری دارد و این­ها را باید خارج کرد و در بخش دیگری به عنوان اساسنامه آورد.

او افزود: برای ادارۀ ITU  نیز مقرراتی وجود دارد. در رأس این سازمان یک دبیر کل حضور دارد که به صورت فدراتیو کار می­کند. این سازمان سه بخش کاملاً مستقل دارد که هر کدام اختیار خاص خودشان را دارند. ۱٫ Radio communication یا سیستم­های بی­سیم، ۲٫  Telecommunicationیا بخش با ­سیم، ۳٫  Telecommunication development sector بخش بعدی هم در سال ۱۹۸۲ مختص کشورهای در حال توسعه ایجاد شد. چرا که کشورهای در حال توسعه از زمانی به بعد گفتند ما برای استفاده­های روزانه احتیاج داریم اطلاعات وسیع­تر و دسترسی گسترده­تری داشته باشیم. این بخش­ها هر کدام یک مدیر مجزا دارند.  این سه بخش که هر کدام استقلال داخلی دارند برای انجام کارهای عمومی یک دبیرخانۀ عمومی دارند که کارهای مالی، اداری، حراست و غیره را در این دبیرخانه انجام می­دهند. رئیس این بخش­ها در برابر شورا و کنفرانس مسئول است. کار اصلی ITU در این بخش­ها انجام می­شود.

علاوه بر این موارد، به دلیل اینکه کنفراس نمایندگان مختار هر ۴ سال یک بار تشکیل می‌شود در بین این ۴ سال یک دستگاه یا مقامی باید باشد که ITU را مدیریت کند که به آن شورا می­گویند. اعضای شورا در کنفرانس مشخص می­شوند و تعداد آن­ها یک چهارم اعضای ITU ، تقریباً ۴۸ کشور هست. این کنفرانس بسیار مهم است چون نقشۀ استراتژیک ITU  را مطرح می­کند. یکی دیگر از کارهای مهمی که به عهده دارد تصویب بودجۀ ITU است. ITU یک بودجۀ خاص دارد که از حق­السهمی که کشورهای عضو به ITU می‌دهند و درآمدهایی که ITU دارد تشکیل می­شود. حق­السهم کشورها اختیاری است، کشورها یک حق‌السهمی را انتخاب می­کنند این حق­السهم یک واحدی دارد که در حال حاضر این واحد ۳۱۸۰۰۰ فرانک سوئیس است. کشورها طبق این واحد انتخاب می­کنند. کشور ما یک واحد می­دهد، ژاپن ۳۰ واحد می­دهد و.. . اما پرداخت واحدهای بیشتر امتیازی در تصمیم­گیری ندارد. هر کشوری با هر سطح از توسعه در تصمیم­گیری­ها حق مساوی دارد و این امتیاز بزرگ ITU  است که مانند سازمان ملل نیست که آن کشوری که درصد بیشتری می­دهد توانایی قبولاندن نظراتش را داشته باشد.

حسین میرزاپور در پاسخ به این پرسش که جایگاه ITU را به خصوص در مقایسه با سایر نهادها و سازمان‌های بین­المللی در حکمرانی اینترنت چگونه می­بینید به یک پاسخ کوتاه و صریح بسنده کرد : ITU سازمان بسیار خوب و مؤثری است اما تقریباً هیچ جایگاهی در حکمرانی جهانی اینترنت ندارد.

مهندس علیرضا درویشی در تأیید و ادامۀ صحبت دکتر میرزاپور بیان کردند:. نقش ITU در حکمرانی اینترنت میل به سمت صفر می‌کند. بخش دیگری در  ITU وجود دارد به نامtelecommunication regulation International  که این بخش، کنفرانسی هم بنام WCIT دارد که مقررات بین­المللی ارتباطات را تعیین می­کنند. یکی از آخرین جلساتی که این کنفرانس برای اصلاح مقررات بین­الملل ارتباطات داشت، به دهۀ ۱۹۸۰ برمی­گردد. آن زمان اینترنت اینگونه فراگیر نبود و خیلی از کشورها تلاش کردند در این مقررات به بحث اینترنت اشاره کنند و مقررات قبلی را اصلاح کنند. با تلاش زیادی که شد کنفرانس WCIT سال ۲۰۱۲ جلسه­ای تشکیل داد، خیلی از کشورهای در حال توسعه می­خواستند به نقش کشورها در حکمرانی اینترنت اشاره کنند. آن اصلاحاتی که آن موقع انجام شد اصلاحات بسیار کوچکی بود اما باعث شکاف بزرگی بین اعضایITU  شد. به تبع، کشورهای غربی خروجی کنفرانس را امضا نکردند و کشورهای در حال توسعه امضا کردند. این یکی از معدود مقرراتی بود که به رأی‌گیری کشید و هنوز هم این شکاف وجود دارد. ایران نیز  نقش زیادی در این بحث در مقررات بین­المللی ارتباطات داشت. در واقع آن اخرین تلاشی هم که کشورها داشتند انجام می­دادند که جایی برای اینترنت باز کنند، آن هم ناکام ماند.

پایان جلسه به پرسش و پاسخ‌ اختصاص یافت که به برخی از مهم‌ترین این پرسش‌ها اشاره خواهیم کرد.

آقای امینی دبیر جلسه پرسشی درباره نقش اندیشکده‌ها، study group‌ها و افراد پژوهشگر و چگونگی شرکت آن‌ها در جلسات مطرح کردند.

آقای آراسته در پاسخ گفتند: بهترین کار برای ما به عنوان کشور جهان سوم در درک مشکلات سیستم‌های ارتباطی و بهره‌برداری و بهره‌گیری از این‌ها، شرکت در جلسات گروه‌های مطالعاتی ITU-D است که یک study group1 و study group2 دارد. اسناد و مدارک در سایت www.tut.int وجود دارد. با ورود به سایت بخش‌های مختلف ITU را خواهید دید. به بخش Development Sector بروید و study group را انتخاب کنید، در آنجا موضوعات مختلف را می‌توانید ببینید. کشورهای پیشرفته بیش از کشورهای جهان سوم در ITU-D شرکت می‌کنند به این خاطر که سیستم، مواضع و تجارتشان را به کشورهای جهان سوم بقبولانند.

در ادامه پژوهشگری از پژوهشگاه ارتباطات پرسشی را مطرح کردند: آیا ما همچنان نقش لیدر و پیشرو در منطقه را در حوزه رگولاتوری در طیف فرکانسی و موضوعات مرتبط با ارتباطات رادیویی داریم؟

آقای آراسته در پاسخ به این پرسش اظهار کردند که ما در کنفرانس‌ها سه نقش شنونده، فعال و پیشرو را می‌توانیم ایفا کنیم. ما در APT بین نقش دو و سه هستیم. در خیلی از موارد پیشرو بودیم و موفق هم شدیم. ناراضی نیستم اما باید بیشتر تلاش کنیم و نیاز به پرسنل جوان داریم.

آقای درویشی هم در ادامه بیانات آقای آراسته اشاره کردند که یکی از نقاط قوت وزارت ارتباطات در همین بحث ارتباطات رادیویی و رگولاتوری بود. با نگاه به آخرین کنفرانس که WRC بود، ۶ کنفرانس آمادگی در سطح APT برقرار شد. ایران بالغ بر ۷۰ سند به این جلسات ارائه داد و سعی کردیم صحبت‌های خودمان در قالب این جامعه منطقه‌ای به WRC ببریم. تقریبا تمام اسنادی که از APT  به WRC بیرون رفت یا در راستای منافع ما بود و یا در تضاد با منافع کشور ما نبوده است.

سپس پژوهشگر دیگری از شرکت برهان از منظر بین­الملل پرسشی دربارۀ ائتلاف­سازی­ مطرح کردند: آیا در ITU  ائتلاف­سازی وجود دارد و چه ائتلاف­هایی توانستند مؤثرتر باشند و اینکه ایران چقدر توانسته است در ائتلاف­سازی موفق باشد؟

مهندس آراسته در پاسخ گفتند: ائتلاف­سازی و همکاری بین کشورها بسیار نکتۀ مهمی است. باید برای هر کاری حمایت و همکاری کشورهای دیگر را داشته باشیم. همکاری با یک کشور هم کافی نیست. باید هماهنگی بین رویکرد کشورها وجود داشته این هماهنگی را هم باید قبل از شروع جلسات انجام داد.

 

[۱]  Intergovermental organization

[2] Plenipotentiary Conference

فروردین ۱۴۰۳