آزمایشگاه داده و حکمرانی؛ آری به اتفاق...‌

«باید در نظم کنونی جهان دیجیتال که همه مردم را به صورت خودکار و پیش‌فرض به شهروندان دیجیتال پلتفرم‌های آمریکایی تبدیل کرده است، راه سومی برای نسل جدید (جوانان) در کشورهای اتحادیه اروپا پایه‌گذاری کنیم که بیرون از مرزهای غول‌های فناوری ایالات متحده مسیریابی شود». این جمله مربوط به سخنرانی رئیس جمهور فرانسه-امانوئل مکرون- در اجلاس جهانی حکمرانی اینترنت(IGF) 2018 است.

فناوری‌های نوظهور ارتباطی و اطلاعاتی به سبب ایجاد انقلابات بنیادین و تحول‌آفرین (Disruption)، مرزهای حاکمیت ملّی را درنوردیده و حوزه‌های مرسوم و دیرپای اختیارات نهادهای عمومی، خصوصی و اجتماعی را دستخوش تغییر می‌کند. متعاقبا حس ناامنی و عقب‌ماندگی حکومت‌ها از جریان پرشتاب تغییرات فناورانه و پیامدهای عینی اجتماعی‌اقتصادی آن‌ها، میل نامحدودی به کنترل‌گری و بازیابی اقتدار سنتی را بر می‌انگیزد. در حالی که در مقابل آن، دغدغه بخش خصوصی و کارآفرینان برای بیشینه کردن سود و افزایش بهره‌وری با استفاده از ظرفیت‌های بی‌بدیل عصر دیجیتال و انقلاب صنعتی چهارم پدیدار می‌گردد. به نظر می‌رسد، این تعارض امروزه جهان‌شمول است و تمامی کشورها، کسب‌وکارهای ملّی و بین‌المللی به نوعی با آن درگیر هستند.

آزمایشگاه داده و حکمرانی، می‌کوشد حلقه‌ی وصلی میان کارآفرینان ملی و حاکمیت برقرار کند به امید روزی که بی‌نیاز از حمایت‌‌های مالی مستقیم و غالبا فسادزای دولتی و بر بستر بازارهای رقابتی و مقیاس‌پذیر، ضمن برانگیختن موتور پایدار و درون‌زای نوآوری‌‌های فناورانه و داده‌محور، حکمرانی ملّی ما در قلمرو در حال گسترش فضای مجازی، جغرافیای خود را بگسترد.

ما در آزمایشگاه داده و حکمرانی، اصالت تضارب آراء و افکار را مبنای فعالیت خود در عرصه سیاست‌پژوهی می‌دانیم و بر این باور هستیم که گذار از حکمرانی تصدی‌گرایانه و متمرکز به الگوهای غیرمتمرکز حکمرانی تنظیمی و نظارتی می‌تواند به عنوان یک رهیافت پارادایمی و تمدنی در هم‌آفرینی(Co-creation) توسعه و اعتلاء حکمرانی در عصر دیجیتال راه‌گشا و تعیین‌کننده باشد.